Фермери Сполучених Штатів побачили відмінну перспективу розвитку в об'єднанні. З'єднуючись в кооператив, вони отримують можливість вести вигідну торгівлю солідними партіями сільгосппродукції. Практика показала доцільність таких утворень на прикладі CHS.
Американський кооператив не обмежується вигідним збутом продукції своїх господарств. Одним з напрямків діяльності став експорт. Близько десяти років менеджери CHS працюють в Україні. Місцем основний дислокації є термінал морського порту в Одесі. Обсяги продукції, що експортується в минулому році перевищили мільйон тонн.
ДІЯЛЬНІСТЬ КООПЕРАТИВУ CHS В УКРАЇНІ
Американський кооператив віддає перевагу середнім і дрібним фермерським господарствам. Пріоритетними культурами є пшениця і кукурудза. Закуповуються насіння сої, соняшнику для продажу переробним комбінатам. Зараз розвиваються напрямки по нішевим культурам, в першу чергу, по квасолі, нуту.
За обсягами партій ніяких лімітів у кооперативу не існує. Контракти підписані за розрахунками в доларах або гривнях.
ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ CHS В УКРАЇНІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ
У американського кооперативу з Україною пов'язані далекосяжні плани. Трейдерські закупівлі, експорт зернової продукції ведуться активно, немає ніяких перепон, складнощів. Навіть необхідність повернення податку на додану вартість за українським законодавством розраховується в компанії, як плюс.
В американському бізнесі не вітається використання готівкових розрахунків. Угоди щодо закупівлі зернової продукції виконується за безготівковою схемою, одночасно здійснюється повернення ПДВ, що виключає будь-які непорозуміння.
Представник CHS в Україні Олег Фролов в інтерв'ю кореспонденту Майї Мусі Elevatorist.com зазначив, що діяльність кооперативу в нашій країні буде розвиватися. Не за горами привабливу пропозицію для українських аграріїв об'єднатися під прапором США. Це гарантує реалізацію продукції за максимальною ціною, налагодження прямих зв'язків з іноземними партнерами, захист від рейдерського захоплення.