Часник з глибокої давнини культивується в різних країнах. За статистичними даними 2016 року Україна стоїть на восьмому місці серед світових виробників цієї культури, до 90% врожаю доводиться на внутрішній ринок країни. Щоб заручитися високою продуктивністю, вирощують різні види і сорти часнику. Розглянемо класифікацію культури і нам інформацію про те популярних культиварів для України.УМОВНА КЛАСИФІКАЦІЯ СОРТІВ ЧАСНИКУ
Завдяки зусиллям селекціонерів отримано приблизно 600 сортів часнику, в основі яких лежить кілька базових культиваров. Класифікація цієї овочевої культури не прив'язана до міжнародних стандартів, кожна країна самостійно групує гібриди за різними характеристиками.

Для отримання багатого врожаю і правильного догляду за культурою городник повинен знати, які бувають сорти часнику. В основі класифікації культури лежать такі особливості:

  • сезон посадки — ярі та озимі;
  • здатність до вегетативного відтворення повітряними цибулинами — стрілки і нестрелкующіхся;
  • смакові характеристики плодів — гострі (столові), напівгострі (технічні), з м'яким смаком;
  • розміри овоча — середні і великі;
  • врожайність — високопродуктивні, среднеурожайний;
  • лежкість — середня (до півроку) і хороша (до наступного сезону).
По термінах проведення посадкових робіт виділяють озимі та ярі види часнику. Вони розрізняються розмірами цибулини, технологією вирощування, термінами дозрівання, лежкостью.
СОРТИ ОЗИМОГО ЧАСНИКУ
Озимі різновиди прийнято садити восени, термін висадки повинен бути таким, щоб рослина встигла вкоренитися до настання холодів. Такий часник морозостійкий і дозріває раніше ярого побратима на 2-3 тижні.

Його легко визначити по привабливій зовнішності — великі цибулини містять до 10 великих зубків з вираженим пекучим смаком. Зубчики формуються навколо стрижня в один ряд. При дотриманні умов зберігання лежкість плодів до 6 місяців. Озимі культивари частіше використовуються для промислового вирощування, оскільки мають міцний імунітет до грибкових захворювань і високу продуктивність.

Озимі культивари підрозділяються на стрілку і нестрелкующіхся. Рослини, які не формують квітконосів прості в догляді, мають більш короткий термін вегетації (скоростиглі) — 75-90 днів. Виростити їх можна тільки з зубчиків.

Стрілки різновиди під час росту випускають довгий цветонос, на якому згодом дозрівають повітряні цибулини. Бульбочки використовуються для омолодження культури, вегетативного розмноження. Кількість повітряних цибулинок на кожній стрілці до 150 штук. Якщо їх висадити на дорощування, в наступному сезоні городник отримає багато посадкового матеріалу (однозубку).

Ще через рік однозубка дасть повноцінний урожай, повністю зберігає сортові особливості.

У стрілкових видів, що не використовуються для вегетативного відтворення, обов'язково видаляють квітконоси. Якщо цього не зробити, що формуються бульбочки витягнуть з головки всі сили, врожайність помітно знизиться. Період вегетації стрілкових різновидів — 110-120 діб.

Українські городники віддали переваги наступним озимим культивар:
  • Сакський. Високоврожайний (1,0-1,2 кг / м2), ранньостиглий, нестрелкующийся, лежкий. Овочі важать 25-35 г, формується по 10-12 зубчиків з гострим смаком. Стійкий до посухи і хвороб, недостатньо зимостійкий.
  • Одеський 13. Вирощується в ярої та озимої культури, які не стрілку, ранньостиглий. Луска біла з фіолетовими жилками, маса овоча до 30 г, всередині расположено10 помірно пекучих зубчиків. Чи не уражається шкідниками і хворобами, урожайність 400-1200 г з кв. м.
  • Спас. Формує квітконоси, довго зберігається, високоурожаен, не хворіє. Плоди важать 80-100 г, складаються з 5-8 зубків, покрив сірий з фіолетовим жилкуванням. Стійкий до нематоди.
  • Український білий (гуляйпільський). Виведений в Запоріжжі, нестрелкующийся, високоврожайний сорт-дворучка (озимий та ярий). Він формує плоди, які важать 80-140 г, містять до 16 зубчиків. Лежкость тривала, смак приємний.
  • Промінь. Схильний до стрілкування, скроспелий, стійкий до фузаріозного в'янення. Головка плоско масою 60-70 г, часточок 4-5, смак пекучий, лежкість середня.
  • Софіївський. Стрелкующийся ранньостиглий культивар, стійкий до грибка і нематоди. Має середню лежкість, високопродуктівен. Формує овочі зі світло-фіолетового лушпинням, що важать 90-120 г. Всередині 7-9 помірно-пекучих часточок. Морозостійкий, вимогливий до світла і підгодівлі.
  • Парус. Середньостиглий стрелкующийся сорт з високою врожайністю і відмінною лежкістю. Головки важать до 50 г, покрив сірий з фіолетовими жилками, смак пекучий, містить до 6-8 часточок. Зимостійкий, не уражується нематодою і гниллю, іноді страждає від пероноспорозу.
  • Харківський фіолетовий. Популярний середньостиглий гібрид, який формує високі стрілки. Збирання виконують через 95-110 діб, зберігається добре, врожайність висока. Світло-фіолетова цибулина важить 40-50 г, складається з 4-6 часточок з неймовірно пекучим смаком.
  • Лідер. Дуже врожайний (до 5 тонн з га) стрелкующийся культивар з ранніми термінами дозрівання. Урожай викопують через 100 днів, зберігається він до лютого. Покров головки сіруватий, вага 35-40 г, містить 5-6 зубків, смак середньої гостроти, аромат інтенсивний. Лідер стійкий до посухи, нематоди, сильним морозам, фузаріозу
  • Ювілейний Грибовський. Високоврожайний (1,5-1,7 кг / м2), середньостиглий культивар стрілуючого типу. Цибулини сірі з вираженими фіолетовими жилками, добре зберігаються, дуже пекучі. Кількість часточок 5-8, вага плодів 30-45 г. Не хворіє, зимостійкий, адаптований для багатьох регіонів Росії, України, Білорусі, Казахстану. Вирощується в промислових масштабах.

4e2cb1.jpg

СОРТИ ЯРОГО ЧАСНИКУ
Ярові культивари не формують квітконосів, зубчики висаджують ранньою весною після прогріву грунту. За 3-3,5 місяці дозріє урожай, здатний зберігатися до наступного сезону. Головка містить до 20 невеликих зубків, розташованих в кілька рядів. У ярих видів немає стрижня в центрі цибулини, смак помірно гострий.

У державному реєстрі України ви не знайдете жодного ярого сорту часнику, але на території країни все ж вирощують такі культивари:

  • Солент. Старовинний гібрид англійської селекції з сріблястим покровом, невибагливий, середньостиглий, зимостійкий, зберігається 11-12 місяців. Головки важать 70-130 г, складаються з 15-18 часточок з вираженим пекучим смаком. Стійкий до посухи і хвороб, врожайність 5 кг / кв. м.
  • Вікторіо. Середньостиглий, урожайний. Маса овоча 40-45 г, кількість зубчиків 13-15, смак напівгострий. Продуктивність до 1 кг з кв. м.
  • Гулівер. Універсальний (озимий та ярий), стрелкующийся, скоростиглий. Урожай до 1 кг з кв. м. посадок. Головки плоско, великі (до 120 г), лусочки брудно-сірі. Містить 3-6 великих пекучих часточок. Стійкий до грибкових захворювань, тривало зберігається, зимостійкий.
  • Оленівської. Виявляє універсальність, годиться для посадки навесні і під зиму, високо стійкий до всіх хвороб. Період вегетації 110-115 діб. Цибулини плоско, щільний з білими лусочками. Вага плоду до 35 г, містить 16 напівгострих зубчиків універсального призначення. Врожайність 400 г / м2, тривало зберігається, невибагливий, стійкий до нематоди.
  • Сочинський 56. Популярний в Україні високопродуктивний культивар, що розмножується зубчиками. Сірувато-фіолетові головки масою 80 г містять 12-20 часточок з ніжним смаком. Лежкость до двох років, продуктивність 0,9-1,0 кг з кв. м. Дозріває Сочинський 56 за 85-90 діб, схильний до поразки фузаріозом.

183f02.jpg

СОРТИ ВЕЛИКОГО ЧАСНИКУ
Великі часникові головки — гордість будь-якого городника. Для вирощування на території України підходять такі сорти часнику гіганта:
  • Олексіївський. Озимий культивар, який продукує велику кількість бульбочек. Плоди досягають ваги 180-200 г, складаються з 4-5 довгастих часточок з м'яким помірно гострим смаком, покрив світло-сірий. Високо стійкий до фузаріозу, високопродуктівен, довго зберігається.
  • Любаша. Озимий стрелкующийся гібрид, який формує великі цибулини масою до 130 г, деякі овочі важать 300-350 г. Смак напівгострий, покрив білий з рожевими жилками, в голівці 5-8 зубків. Врожайність 35 ц / га, лежкість до 10 місяців. До переваг сорти часнику Любаша відносять посухостійкість, морозостійкість, хороший імунітет до грибків, невибагливість.
  • Комсомолець. Озимий, формує високі квітконоси, середньостиглий, морозостійкий, легко адаптується в будь-якому кліматі, стійкий до бактеріальної гнилі. Продуктивність до 1400 г з кв. м. Маса овоча 100-110 г, кількість часточок 6-12, смак пекучий, зелень ніжна, підходить для салатів.
Популярність слонячого часнику Elephant Garlik обумовлена ​​особливо великими розмірами овоча — він може досягати маси 1 кг! Культура є прабатьком цибулі-порею, має схожі особливості вегетації. Наприклад, Elephant Garlik може формувати дочірні цибулини навколо материнської цибулини, що не властиво для звичайних видів часнику.

Elephant Garlik садять восени, урожай дозріває до середини червня. Головка може містити до 20 зубків масою 50 г. Культура цінується за найніжніший смак плодів. Урожай підходить для запікання, приготування соусів, пирогів.

Підбираючи відповідний сорт часнику, не забувайте про районування цієї культури. Визначтеся, який показник для вас важливіше — врожайність, розміри плодів, лежкість, смак. Запропоновані описи культиваров для України допоможуть зробити правильний вибір.

0822ca.jpg