Полуницю відносять до ягодам, які одні з перших встигають в городі. Плоди цієї рослини широко використовуються в якості самостійного десерту, а також в приготуванні варення, компотів, фруктових салатів та інших страв. Селекціонерами виведено десятки сортів, що відрізняються за часом дозрівання врожаю, розміром і зовнішнім виглядом ягід. І знання сортів дозволить вибрати найбільш оптимальний для свого городу.
ремонтантні сорти

До інших достоїнств ремонтантнихсортів відносять невибагливість. Такі види полуниці здатні рости в будь-якихумовах, в тому числі в горщиках на балконі. Найбільш затребуваними всадівництві вважаються:

  • Мара де Буа вважається сортом, виведеним на територіїФранції в 90-х роках минулого століття. Важливою властивістю рослин вважаєтьсяморозостійкість, тому його можна успішно вирощувати в середній смузі Росії.Отримувані плоди відрізняються округлої формою і яскраво вираженим солодким смаком.Тому вони дуже подобаються дітям.

f1b25e.jpg

  • Королева Єлизавета 2 є сорт, виведений російськими селекціонерами. Протягом сезону садівник може отримати 2 врожаю (вчервні та липні), при цьому перші ягоди не будуть відрізнятися правильною формою івеликими розмірами. А другий урожай буде повною його протилежністю.Незалежно від часу дозрівання ягоди будуть відрізнятися насиченим червонимкольором, щільною і соковитою м'якоттю. Перевагою сорти вважається стійкість дотранспортуванні і заморожування.

4705f3.jpg

  • Альбіон відносять до різновиду полуниці, отриманої в Каліфорнії в 2006. Цей сорт відрізняється підвищеною стійкістю до спеки, атакож найбільш тривалим терміном плодоношення. При правильному догляді можнаочікувати ягід з травня по серпень, знімаючи по 2 кілограми з куща.

a3cd76.jpg

  • Однією з успішних розробок англійських ботаніківвважається сорт Спокуса. Будова куща і квітконосів дозволяє використовуватисяйого як декоративну рослину. При цьому врожайність суниці нестраждає. Протягом сезону збір з одного куща може досягати 3 кілограмів, продовжуючись з травня до пізньої осені. Особливістю ягід вважається нотка мускатув смаку.

bf60e1.jpg

Вибираючи оптимальний ремонтантний сорт полуниці, варто звернути увагу на кліматичні умови. Вони вкажуть на властивості, необхідні для успішного розвитку рослини. Якщо місцевість відрізняється суворими зимами, варто зупинитися на сортах, пристосованим до виживання в умовах низьких температур. У більш теплих регіонах варто зупинити вибір на різновидах, стійких до великої кількості тепла. Так можна розраховувати на високу врожайністьРанні СОРТИ

Дані види полуниціпочинають цвісти, як тільки настає тепло. Це дозволяє отримати першийурожай вже в травні. Серед садівників, охочих ласувати солодкою ягодою, найбільшого поширення набули такі сорти: & nbsp;

  • Одним з перевірених варіантів вважається Ельсанта ,який був виведений в Голландії ще в минулому столітті. Цей різновидполуниці представлена ​​кущами середніх розмірів з великими плодами, відрізняються одними з кращих смакових якостей. & nbsp;

a256c9.jpg

  • Хоча сорт Азія був виведений в Італії — країні з теплимкліматом — він добре переносить морози за рахунок розвиненої кореневої системи.Перевагою даного виду вважається висока врожайність у вигляді плодівнасиченого червоного кольору, конічної, плескатої форми, що мають структурнийсхожість з кавуном. Рослини щеплені від антракоза і борошнистої роси, щоспрощує їх вирощування в середній смузі.

969946.jpg

  • Ще одним раннім сортом полуниці родом з Італії стала Альба. Крім захищеності від холоду даний вид здатний пережити посуху. Кущі рослини відрізняються великою кількістю розеток і вусиків. Це забезпечує здатність швидко розмножуватися. Особливу цінність для садівника представляють плоди подовжено-конічної форми, що поєднують солодкий смак з чудовим ароматом.

d837e1.jpg

  • Серед ранніх сортів полуниці також заслуговує увагу Клери , виведений шляхом зусиль італійських селекціонерів. Крім смакових якостей плодів, рослини добре переносять перепади температури, а також несприйнятливі до багатьох хвороб.

8e738b.jpg

  • Творінням селекціонерів з Польщі вважається сорт Кама . Плоди цього виду дуже смачні, але догляд за рослиною передбачає знання деяких тонкощів. По-перше, основним ворогом сорти є суничний кліщ. І садівникові необхідно докласти зусиль, щоб захистити урожай від цього шкідника. По-друге, через розташування ягід дуже близько до землі є ризик початку процесу гниття. Для запобігання цьому явищу потрібно вкривати прикореневу частину пагонів солом'яною підстилкою.

c642fe.jpg

  • Ще один ранній сорт полуниці прибув з Данії. Сорт Зефір представлений високими кущами, які в сезон рясно цвітуть. Рослини можуть витримати мороз до -35 градусів, але тільки при наявності достатньої сніжної шапки. Якщо вирощувати один з описаних сортів в кліматичній зоні, де часті поворотні заморозки, варто обривати перші квітки. Інакше різке зниження температури може негативно позначитися на здоров'ї всього куща.

9f94bb.jpg

великоплідні сортиРізновиди полуниці з великими плодами завжди користуються популярністю серед садівників. Ця особливість допомагає порадіти щедрому врожаю, витрачаючи менше сил на його збір. Серед таких сортів широко поширені:
  • Сорт Хоней був отриманий в 1979 селекціонерами, які вирішили схрестити Холідей і вібрант. В результаті було отримано рослина, добре переносить морози, а також радує ранніми плодами. Період збору врожаю досить короткий. Він становить лише півмісяця, починаючи з кінця травня. Однак зібрані плоди відрізняються конічною формою, великими розмірами, а також характерним медовим смаком.

610319.jpg

  • Серед великоплідних сортів виділяється Лорд , привезений з Англії. Він являє собою досить високі кущі (до 60 см), на яких утворюється велика кількість ягід. Пік врожайності зафіксований у двох або трирічних рослин. Тому щоб уникнути виродження улюбленого сорту, посадки поступово оновлюють за рахунок вусів, знятих з дворічних рослин. Великі тупокінцевими плоди славляться своїм кисло-солодким смаком.

e12125.jpg

  • У відповідності зі своїм назву, голландський сорт полуниці Гигантелла відрізняється значним розміром листя і плодів. Це є причиною, чому рослини не варто розміщувати занадто близько один до одного на грядці. Для отримання щедрого врожаю варто виділяти під посадки добре освітлену ділянку землі, а також приділяти достатню увагу поливу. Нагородою за працю будуть плоди червоного кольору з щільною м'якоттю.

0de891.jpg

  • Кращим результатом нідерландських селекціонерів став сорт Максим . Його плоди відрізняються великими розмірами і смаковими якостями, що нагадують помідор. Всі особливості цього виду роблять його зручним для заморозки.

3bde52.jpg

Так як в останні роки було виведено велику кількість сортів полуниці, зарекомендували себе як добре плодоносять види, садівникові не складно підібрати оптимальний варіант для свого городу. Для цього необхідно врахувати кліматичні умови і очікуваний результат.