Більше 38 млн. тонн зернових культур експортовано з України у 2016 році. Існуючих зерно перевалочних потужностей достатньо, однак компанії Allseeds, Cargill, Kernel і ДПЗКУ заявили про будівництво нових терміналів. Якщо плановані цілі будуть досягнуті, то потужності портів з перевалки, що належать Україні, збільшаться більш ніж на 29 млн. тонн. При цьому обсяги зберігання зростуть на 1,23 млн. тонн.
Аналітики «УкрАгроКонсалт» повідомляють, що в 2016 році впроваджено в роботу відразу 3 об'ємних терміналу для зерна: в Чорноморську та Миколаєві. Їх загальна потужність становить 5,7 млн. тонн. При успішному введення в дію заявлених проектів, до 2020 року буде спостерігатися посилена конкуренція між терміналами.
За даними експертів вже на сьогоднішній день ставки на перевалку зернових культур знизилися. Експортери і трейдери мають більше позицій для вибору, а середня ціна перевалки сформувалася на рівні 12 доларів за тонну. Навіть при таких умовах рентабельність майбутніх проектів буде незначно нижче минулих років.