З метою вирівнювання умов використання традиційних пестицидів і біопестицидів в ЄС планується деталізувати і збільшити сферу дії основних інгредієнтів, які вважаються речовинами малої ступенем ризику.
Малонебезпечних пропонується вважати бакуловирусы і бактерії без виявлених проблем. Природні мінеральні речовини взагалі можуть бути звільнені від критеріїв небезпеки. Відповідні внесуть поправки в Регламент Європейського Союзу щодо реєстрації агрохімічних речовин (1107/2009).
Зміни наберуть чинності після голосування всіх країн-членів ЄС та опублікування в Офіційному журналі. Останнім часом Європарламент прийняв серію резолюцій, які закликають до прискореного впровадження біопестицидів.
На даний момент в Регламенті 1107/2009 розряд «з низьким рівнем ризику» характеризується тим, що головна речовина може затверджуватися протягом 15 років. Такі труднощі викликані значним списком ознак небезпеки. Деякі з них можуть навіть відсіяти природні речовини, хоча вони несуть мінімальний ризик, ніж інші.
Витенис Андрюкайтис, діючий комісар ЄС, що регулює питання безпеки харчових продуктів, висловився, що такі довгі терміни схвалення повинні переглядати з урахуванням законодавства з агрохімічним речовин.