У всьому світі активно ведуться пошуки альтернативних постачальників енергії. Батареї, здатні акумулювати заряд, поглинаючи сонячні промені, винайдені давно. Але, незважаючи на ефективність пристроїв, процес їх впровадження проходить не так швидко, як хотілося б. Олексій Онищенко не став чекати, поки ця інновація дійде до рідного села Затон в Полтавській області Великобагачанському районі. Він вирішив самостійно зайнятися обладнанням сонячної станції.
Для початку Олексій придбав кілька панелей, своїми руками створив конструкцію, яка постачає на годину 3 кВт електричної енергії. Переконавшись в ефективності системи, майстер-самоучка продовжив розширення станції, нарощування потужностей. На сьогоднішній день його станція складається з 150 елементів. Панелі стабільно виробляють в годину 30 кВт електроенергії. Олексій сконструював систему таким чином, що вона автоматично повертається за рухом сонячного диска. Це дозволяє забезпечити максимальну потужність станції.
Електроенергія в таких обсягах для задоволення побутових потреб сім'ї Онищенко не потрібно. В місяць на підтримання всіх електричних пристроїв в будинку витрачається не більше 600 кВт. Оскільки сонячна станція виробляє набагато більше електроенергії, вона стала для Олексія джерелом доходу. Покупцем стала організація «Полтаваобленерго». Вона набуває у Онищенко кожен місяць 3 000 кВт електроенергії.
Олексій в інтерв'ю кореспонденту Agro Story розповів про подробиці організації цього бізнесу. До створення сонячної станції він намагався створити фермерське господарство. Але ця затія закінчилася невдачею. Про сонячних електростанціях він дізнався з інтернету. Подивившись відео про таких конструкціях, вирішив створити свою систему для забезпечення будинку безкоштовним електрикою.
На обладнання власної електростанції Олексій Онищенко витратив близько 200 000 гривен. Він вважає, що протягом 5-6 років ці витрати окупляться повністю. Завдяки великій кількості сонячних днів цього літа, йому вдалося заробити 25 000 гривень.
У кожного є можливість отримувати дохід за рахунок продажу електроенергії, отриманої від вітряних, сонячних станцій. Організації мережі Обленерго набувають її у жителів за «зеленим тарифом». Потрібно тільки укласти договір на поставку електроенергії.