Комбайны, выпускаемые американской компанией Джон Дир, пользуются немалой популярностью в нашей стране. Высокая надежность, экономичный расход ГСМ, великолепное обмолачивание и малые потери зерна при уборке любых культур, в том числе стелющихся и низкорослых, – вот главные причины такой популярности.

Производитель постоянно увеличивает ассортимент своей техники, регулярно проводя модернизации, внедряя инновационные решения.

ЧИМ ЦІКАВА ЦЯ СЕРІЯ
Комбайн John Deere 9660 STS можна віднести до серії моделей, що відрізняється чудовими характеристиками. Вона стала результатом відбору кращих характеристик ранніх моделей і усунення всіх помічених недоліків. Одним з головних достоїнств є якісна схема обмолоту. Вона істотно знижує навантаження на силовий агрегат машини і її кинематику. Крім того, важливими перевагами є:
— висока продуктивність моделі, що забезпечується повною комп'ютеризацією системи;
— максимальний комфорт комбайнера при роботі;
— підвищена ємність паливного бака (960 літрів) дозволяє агрегату довгий час автономно виконувати роботу;
— високооборотний шнековий транспортер знижує втрати часу при простоях, пов'язаних з вивантаженням продукту.
Не можна не сказати про економію часу. Складність і обсяг сервісних робіт значно знижений, а обслуговування доводиться проводити лише раз на 50 годин.
При цьому Джон Дір 9660 може похвалитися найпотужнішим двигуном в своїй серії, що дозволяє йому виконувати весь обсяг робіт на агро фірмах.
ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Маючи масу 14 тонн, комбайн відрізняється невеликими розмірами, високою прохідністю, прекрасної маневреністю і мінімальним тиском на грунт. Машина оснащена фірмовим дизелем на шість циліндрів, здатним розвинути потужність в 305 кінських сил.
Працюючи на середніх оборотах, двигун здатний створити великий крутний момент, знижуючи витрату пального. Охолодження рідиною демонструє максимальну ефективність, знижуючи температуру двигуна навіть при довгій роботі на високих оборотах.
Говорячи про особливості, якими володіє ця серія комбайнів слід зазначити:
— посилений привід,
— можливість вибору оптимального кута атаки з широким діапазоном регулювання жатки,
— подовжену похилу камеру,
— стосильний реверс мотовила,
— інноваційну Трьохконтурне система обмолоту.
Зерновий бункер має об'єм 8800 літрів, що дозволяє рідко вивантажувати сировину, економлячи час.

59a09c.jpg

РОБОЧІ ПАРАМЕТРИ
Скошена маса подається конвеєром зі швидкістю 520 оборотів в хвилину. Його ширина становить +1397 міліметрів. Обмолот виконує кульової ротор довжиною 3130 і діаметром 750 міліметрів, що працює на швидкості від 210 до 1000 оборотів в хвилину.
Обмолоченное зерно разом з соломою надходить в роторний сепаратор, де проводиться поділ і очищення від полови, а також інших домішок шляхом обдування потужним повітряним потоком. Потік створюється вентилятором, що має швидкість обертання від 500 до 1200 оборотів в хвилину. Одночасно очищення проводиться на площі 4,6 квадратних метрів.
Оператор комбайна самостійно вибирає технологію збирання, розподіляючи скошену солому на скошеної землі тонким шаром або ж скотився її в щільні валки.
оброблення ЗЕРНА
Готову продукцію переміщують в бункер, з якого вона циклічно видаляється шнековим навантажувачем. Його середня продуктивність — 77,5 літра в секунду. Кілька розмірних варіантів розвантажувального механізму дозволяють підібрати найбільш підходящий в конкретній ситуації. Максимальна ж висота подачі зерна — 4.4 метра.
Завдяки високій потужності двигуна, робота може бути поєднана з переміщенням зібраного зерна в кузов вантажного автомобіля.
ПЕРЕВАГИ
Якщо говорити про основні достоїнства комбайнів Джон Дір перед більшістю аналогів, то в першу чергу слід виділити:
— відповідність агротехнічним і агрономічних вимогам;
— підвищена довговічність і надійність всіх агрегатів і вузлів;
— всі параметри двигуна і трансмісії знаходяться під контролем комп'ютера;
— більшість запчастин збігається з аналогічними для попередніх машин серії, що спрощує ремонт;
— робочі основні і допоміжні операції контролюються комп'ютером.
Завдяки якісному светотехническому обладнання не тільки забезпечується висока безпека, а й підвищується ефективність роботи в умовах недостатнього освітлення.
Багато користувачів відносять до важливих достоїнств моделі 9660 STS прекрасну заводську збірку, високу функціональність, мала витрата палива. Важливо, що комбайн відрізняється вдалою компонуванням агрегатів і може довгий час експлуатуватися при максимальному навантаженні без шкоди для себе. Як показує практика, навіть при багаторічній активній експлуатації машини зберігають відмінний технічний стан, не потребуючи в капітальному ремонті.
МІНУСИ КОМБАЙНІВ
Якщо говорити про недоліки цієї техніки, то можна виділити високу вартість. Причому, це в рівній мірі стосується як самого комбайна, так і всіх запчастин, агрегатів, вузлів, витратних матеріалів та обслуговування.
Крім того, призначений в першу чергу для експлуатації на території США, він не має докладного керівництва по самостійному усуненню несправностей та обслуговування.
ВАРТІСТЬ
Незважаючи на високу якість, надійність і зручність використання, імпортна зернозбиральна техніка і раніше має порівняно низький поширення в нашій країні. Обумовлено це в першу чергу її високою вартістю. Так, новий комбайн серії STS від компанії Джон Дір, на даний момент (середина 2017 року) коштує близько 270 тисяч доларів.
Не дивно, що багато представників фермерського бізнесу вважають за краще купувати вживану техніку. Вона здатна прослужити багато років при порівняно невеликих фінансових вкладеннях, зате її вартість значно нижче — від 75 до 115 тисяч доларів. Бувше у використанні зазвичай завозиться з Польщі або Німеччини.
ІСНУЮТЬ АНАЛОГИ?
Якщо говорити про зернозбиральних комбайнах інших країн і компаній, то обов'язково слід згадати продукцію виробників Нью Холланд і Кейс із Західної Європи. Правда, вітчизняний ринок пропонує порівняно невелика кількість такої техніки — наприклад, New Holland CR 9.80 і CASE IH — 8010
Ці машини також відрізняються високою продуктивністю, комфортом і потужністю. Основне призначення — робота при масштабному зборі врожаю з зернових культур.

748180.jpg

ВІДГУКИ КОРИСТУВАЧІВ
Миколай. Я маю комбайнерскій стаж понад 15 років. Завдяки цьому можу з упевненістю стверджувати — різні моделі комбайнів від компанії Джон Дір збережуть статус кращої техніки для прибирання зерна як мінімум найближчі десять років. У минулому році пропрацював весь сезон без поломок. Незважаючи на те, що машина має напрацювання більше 6 тисяч годин, вона не поступається ні по надійності, ні по продуктивності новим аналогам. Навіть якщо працювати доводиться при складному мікрорельєфі, комбайн зберігає високу шляхову стійкість. Так що, користуватися супутниковим водінням і іншими додатковими комп'ютерними функціями не доводиться.
Сергій. Нашою основною спеціалізацією залишається вирощування соняшнику. Так як свого комбайна немає, техніку доводиться орендувати у сусідів. Можливості комбайна Джон Дір потужністю в 400 сил сильно здивували. Машина сильно стара, але вона здатна перебудовуватися на ходу, скошувавши і обмолачівая соняшники будь-якого розміру з мінімальними втратами. Поговорив з власником і з'ясував — комбайн, на покупку якого було витрачено 1 500 000 гривень, повністю окупила себе за два збиральних сезону.